93 336 26 60

Atenció al Client: Dill-div: 9h - 15h* Atenció tel

L'ortopodología es basa en el tractament de les alteracions mecàniques del peu, és a dir, d'aquelles alteracions que influeixen en la funció correcta del peu durant la marxa. Aquest tractament es realitza mitjançant el disseny i la confecció d'ortesi (suports plantars) destinades principalment a aconseguir el reequilibri de les pressions plantars i a modificar la posició o moviment del peu, per a fer-los més funcionals. 

Els suports plantars (plantilles) són elements o dispositius confeccionats de forma individualitzada per a cada pacient, que s'utilitzen per a corregir i/o compensar les alteracions funcionals i morfològiques dels peus, i a vegades de les cames. S'usen per a prevenir i alleujar els molestos i dolorosos símptomes de condicions com la fascitis plantar o la tendinitis, així com per a modificar aspectes estructurals del sistema neuromusculoesquelètic. 

Problemes més comuns

Quins problemes es tracten amb plantilles? 

Els suports plantars s'utilitzen en l'edat infantil per a tractar les alteracions funcionals i morfològiques que presenten els peus dels nens, per exemple, els peus plans. 

En el cas dels adults, la seva funció varia en funció de les necessitats. Probablement la seva indicació principal és el tractament del dolor, bé sigui d'una part concreta del peu o del peu en el seu conjunt, però també estan indicades per a tractar problemes de genoll o esquena quan aquests estan provocats per un mal funcionament mecànic.

Els suports plantars compensaran la forma de caminar, intentant que aquesta sigui el més fisiològica possible. S'encarregaran de repartir millor les pressions que suporta el peu de manera més uniforme per a eliminar els dolors i evitant, en la mesura del possible, que apareguin calls i dureses. A més les plantilles també ajudaran a frenar la progressió de deformitats que afecten els peus. 

 • Deformitats als peus:
  • Peu pla o peu buit: És un terme que s'utilitza per a classificar el tipus de peus en funció de l'altura de la volta plantar. El peu pla es refereix a l'absència total o parcial de la curvatura que crea una àrea de màxim contacte de la planta del peu amb el sòl, mentre que el peu buit és un excés d'altura amb la conseqüent disminució de la superfície plantar. 
 • Molèsties en la planta del peu:
  • Metatarsalgia: És una sobrecàrrega en la part davantera de la planta del peu, més concretament al cap dels metatarsians (zona situada entre la planta del peu i el naixement dels dits) provocada pel suport excessiu en aquesta part del peu. És una patologia molt comuna entre esportistes pel constant impacte que exerceixen en aquesta superfície del peu en córrer o caminar.
  • Fascitis plantar: És una inflamació de la banda de teixit gruixut de la planta del peu, coneguda com fascia. Quan s'estira o se sobrecarrega massa, pot causar dolor i dificultar el desenvolupament de qualsevol activitat física. És bastant comú en corredors de fons.
  • Tendinitis Aquílea: És una afecció que ocorre quan el tendó d'Aquil·les, que connecta la part posterior de la cama al taló, s'inflama provocant dolor prop de la part inferior del peu. Pot deure's a una lesió sobtada o aparèixer, amb el temps, per l'ús de calçat inapropiat. 

Necessitat d'ús

Com saber si es necessiten suports plantars? 

Es podria precisar l'ús de plantilles ortopèdiques si: 

 1. Apareix dolor recurrent als peus.
 2. Existeix cansament o molèsties a les cames, panxells o genolls.
 3. Es pateix un dolor crònic als peus o talons que, al seu torn, provoca molèsties en el maluc, esquena o coll degut a la compensació postural del cos.
 4. Es practica algun esport d'alt impacte (com córrer, bàsquet o futbol), s'augmenta de pes (en cas d'embaràs) o els peus s'enfronten a estrès i impactes addicionals. 
 5. En l'edat infantil, les caigudes freqüents, el cansament excessiu o el dolor en peus i cames, poden indicar la necessitat d'usar suports plantars.

Fabricació específica

De què estan fets els suports plantars? 

Gràcies als avanços tècnics, s'ha pogut investigar molt sobre la confecció dels suports plantars, arribant a la selecció de noves tècniques i la incorporació de materials que ofereixen unes propietats més adequades i beneficioses per al peu: 

 • Poliuretà: El poliuretà es caracteritza per tenir la capacitat d'absorbir millor els impactes. És un material espumós i amb alta memòria elàstica. Les plantilles de poliuretà ofereixen un disseny que compta amb una major superfície de contacte amb l'arc i el taló, a més d'aportar alleujament, confort i alta transpiració. 
 • E. V. A. (Etil-Vinil-Acetat): Material utilitzat en la confecció de calçat esportiu les característiques del qual permeten augmentar no només la durada del tractament, sinó també l'efecte terapèutic.
 • Resina: La resina és termomaleable, la qual cosa fa que sigui un material ideal per a usar-lo en podologia i ortopèdia. Les plantilles de resina presenten una finor extrema, sobretot en la capdavantera, la qual cosa permet que s'adaptin fàcilment a qualsevol tipus de calçat.
 • Cautxús: El cautxú s'empra únicament en alguns components de la plantilla, per exemple, en les taloneres i en els arcs. Les característiques d'aquest material fan que sigui ideal per a plantilles de correcció i contenció.

Ús adequat

Com s'usen els suports plantars? 

Els suports plantars actuen exercint pressions sobre determinades estructures del peu. Aquestes pressions estan produïdes de forma controlada sobre zones específiques a través de les diferents parts que ho componen. 

Encara que les plantilles actuen per si mateixes, existeixen una sèrie de recomanacions que poden ajudar a establir uns criteris bàsics per a assegurar un ús adequat: 

 1. És convenient utilitzar sabates que comptin amb amortiment i una bona subjecció de taló.
 2. És habitual que les plantilles requereixin d'un procés d'adaptació, però mai han de provocar dolor o molèsties en usar-les. 
 3. És important comprovar la seva capacitat i estabilitat en el calçat. En algunes ocasions cal extreure les plantilles originals de les teves sabates, per a permetre una bona capacitat i estabilitat dins del mateix.
(!) Els suports plantars són tractaments personalitzats: són peces que es realitzen de forma única i individualitzada per a cada pacient; fins i tot a vegades es requereixen plantilles diferents per a cada peu. És per això que recomanem fugir de les plantilles ortopèdiques estàndard que es poden adquirir sense la prescripció del podòleg.

L'avaluació personalitzada és clau. La nostra vocació pel treball ben fet ens fa estudiar cada cas de forma única i amb la dedicació que es mereix. A l'Hospital Podològic UB, comptem amb un equip interdisciplinari d'experts en podologia, que s'encarrega del diagnòstic i recomanació del tractament més adequat per a cada peu. 

A més l'elaboració i manipulació dels suports plantars es realitza en el propi centre de forma precisa i artesanal, per a assegurar-nos que el seu disseny, creació i fabricació s'adapta perfectament a les necessitats de cada pacient.

Demanar visita amb l'especialista

Necessites plantilles ortopèdiques?